Help OCCII aan een nieuw geluid

Help OCCII aan een nieuw geluid

100% met nog 30 dagen te gaan?! Crowdfund

We waren verrukt om te zien dat we binnen nauwelijks 10 dagen door donaties van meer dan 250 mensen al het volledige bedrag van 10.000 euro binnen hebben, onze nieuwe versterker is 100% gefinancierd!

Dit overtrof onze stoutste dromen en ontzettend veel dank aan iedereen die al een donatie heeft gemaakt! Omdat we toch boven alles een DIY plek zijn hebben we maar om beperkte hulp gevraagd, het gestelde streefbedrag was het absolute minimum dat we nodig hebben.

Ons werd door Voor de Kunst aangeboden om het huidige doel te verhogen, dit zou ons de kans kunnen geven om meer te investeren in de akoestiek van de ruimte. Wanneer dit lukt, kunnen we duurzame investeren in nieuwe monitoren, mixer, enkele nieuwe microfoons en kabels die allemaal nodig zijn om de geluidservaring te verbeteren. Zowel voor onze bezoekers als artiesten!

Het werkelijke budget om het geluid en de akoestiek goed aan te pakken zou neerkomen op 19.000 euro. Met nog 30 dagen te gaan tijdens onze crowdfunding campagne, en met nog veel benefieten die worden georganiseerd in de stad (op plekken als MKZ, filmhuis Cavia, OCCII en Volta) hebben we dan ook besloten om te kijken of we ons volledige wensenlijstje voor geluid bij elkaar kunnen krijgen – dus dit wordt ons nieuwe doel!

Hoort! luistert! wacht niet tot de versterker fluistert. Help OCCII aan een nieuw geluid… de préhistorie uit.

OCCII heeft nieuw geluid nodig! De versterkers van de PA zijn inmiddels zo oud dat ze geheel vervangen moeten worden. Dit is een dure grap en daarom hebben we jullie hulp nodig! Terwijl we deze actie aan het opzetten waren, is in de nacht van 5 mei ingebroken, enorme schade aangericht en al het contant geld buitgemaakt. De kleine reserve die wij zelf hadden voor dit project is daarmee in rook opgegaan. Dat maakt de situatie alleen maar dringender en jouw steun des te belangrijker!
Ray Feugo van Ploegendienst maakt contact met het publiek (december 2018)

Geluidssysteem

Het huidige geluidssysteem van OCCII is oud. Ongeveer 20 jaar geleden is het systeem tweedehands overgenomen. We hebben destijds veel geluk gehad met het op de kop tikken van dit geluidssysteem – de kwaliteit ervan is namelijk, na alles wat het te verduren heeft gekregen bij ons, nog steeds super hoog! Maar een aantal onderdelen zijn aan vervanging toe, en dat moet spoedig gebeuren voor het te laat is.

De versterker is ondertussen zo oud dat er geen nieuwe onderdelen meer worden gemaakt. Dit betekent dat als ook maar het kleinste onderdeeltje kapot gaat, de versterkers à la minute in zijn geheel vervangen moeten worden. In dat geval zullen alle concerten in OCCII uitgesteld moeten worden tot er genoeg geld is voor nieuwe versterkers. We willen dit voor zijn!

Het spaargeld dat wij ooit hadden is opgegaan aan de grondige renovatie van de vloer en de voorgevel. Dit waren destijds flinke kosten. Maar samen met jouw steun kan OCCII de nieuwe versterkers alsnog aanschaffen.

Belang van nieuw geluid voor OCCII
De iconische voorgevel geheel gerestaureerd door onze vrijwilligers.

OCCII heeft als underground muziek podium altijd in de voorhoede van vernieuwend geluid gestaan. Wat ooit een paardentramremise was, dient sinds 1992 als plek voor kunst, creativiteit en andere geluiden.

De programmering is dwars en veel lokale subculturen vinden er een plek. Vrijwel de gehele organisatie wordt draaiende gehouden door vrijwilligers die dit doen uit liefde voor de underground en muziek. Zowel veel lokale als internationale artiesten hebben warme herinneringen aan deze bijzondere locatie; denk aan Thurston Moore, Lighting Bolt, Lydia Lunch, Zu, SMIB en vele anderen.

Reservepot leeg

In de nacht van zondag 5 mei is er ingebroken bij OCCII, waarbij al het geld uit de kluis is buitgemaakt. Naast het geldbedrag dat werd buitgemaakt heeft OCCII flink wat schade geleden. Aan reparatie en compensatie van de schade gaat nu de hele reservepot op. Geld dat eerst bestemd was voor nieuwe geluidsapparatuur. Daarom is besloten het bedrag van de crowdfunding te verhogen naar €10.000. Het totaalbedrag voor nieuwe amplifiers wordt ongeveer €14.000. Het oorspronkelijke plan was om de helft van dat bedrag via jullie donaties binnen te halen, en de andere helft uit onze eigen reservemiddelen te halen. Maar helaas is er dus terwijl we bezig waren deze actie op te zetten roet in het eten gegooid. Maar we hebben er alle vertrouwen in genoeg geld te kunnen binnenhalen om dit alsnog voor elkaar te krijgen!

Als we het streefbedrag halen, wat dan?

Het streefbedrag voor deze crowdfunding, is precies wat we nodig hebben om de nieuwe versterkers überhaupt te kunnen aanschaffen. Als we dat bedrag bereiken, willen we alle verdere donaties daarna ook investeren in het geluid van OCCII. We willen bijvoorbeeld ook al jaren nieuwe monitoren en een nieuwe mixer aanschaffen, wat samen snel nog bijna €20.000 kost. Zo’n bedrag is misschien wel erg ver gezocht, maar we kunnen altijd hopen. Hoe dan ook zullen we er natuurlijk zorg voor dragen dat iedereens donatie ingezet zal worden als investering op de toekomst van OCCII.

Hoe kan ik bijdragen en wat krijg ik ervoor terug?

Je kunt een donatie maken op deze pagina, Je vindt aan de rechterzijde een lijst met opties. Je kunt kiezen voor een donatie zonder tegenprestatie, maar we hebben ook een paar leuke tegenprestaties beschikbaar. Deze zijn mede mogelijk gemaakt door organisaties en partijen die ons een warm hart toedragen. Je kunt bijvoorbeeld een A2 afdruk kopen van het huidige behang dat OCCII siert, of een rondleiding met proeverij voor 10 mensen krijgen bij onze favoriete brouwerij Butcher’s Tears. Verder nodigt OCCII om de zoveel tijd iemand uit om een nieuw behang voor in de zaal te ontwerpen. Ditmaal kan jij misschien wel bepalen wat er te hangen komt!
Silcscreen T-shirt & OCCii WallPaper by John ‘Sunburned HOTM’ Moloney

Als je liever fysiek geld bijdraagt staat er gedurende de campagne in OCCII ook een donatiepot. Daarnaast vinden er tijdens de periode dat deze actie loopt in de stad op andere culturele plekken ook benefieten plaats waar je fysiek kunt doneren. Op 3 mei was er al een geweldige crowdfunding-preparty in de Vondelbunker.

Verdere data:

– 16 Juni Rebel Up! Soundclash & Filmhuis CAVIA present FILM: ZERZURA (NE, The FIRST EVER Saharan Acid Western!) w/ Dj SL’OCCii & Dj Papelón Kifesh

– 20 juni in OCCII zelf met o.a. Etenesh Wassie + Tijdelijke Toon + Andy Moor + Terrie Ex Ethio DJ Set

– 22 juni in Volta met de Inbranders & meer

& meer evenementen TBA

Wil jij of jouw pand of organisatie ook iets doen om ons te steunen? Bijvoorbeeld een VOKU organiseren? Neem dan vooral contact op met ons via crowdfunding/at/occii.org – we zijn benieuwd naar je plannen en helpen je graag waar mogelijk!

We danken iedereen die ons support, zonder jullie geen OCCII!

Voor meer informatie over OCCII kijk op: occii.org

Crowdfund