Fora matonisme del Raval

Fora matonisme del Raval

El passat 25 d’agost la mobilització veïnal va aconseguir frenar un dels fets més greus que hem vist els darrers anys: sis matons que, enviats per l’empresa autoanomenada Desokupa contractada per la propietat, pretenien forçar el desallotjament extrajudicial d’un dels pisos del carrer de la Cera, 15. Amb la ràpida acció d’una xarxa veïnal autoorganitzada, en pocs minuts es va paralitzar un desnonament il·legal a punt de consumar-se -algunes de les pertinences dels inquilins ja havien estat tretes al portal-, i provocar la intervenció de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra.

Aquests fets, però, mostren en quina mesura la situació de vulnerabilitat social i habitacional que viuen moltíssimes famílies del Raval, és encara més gran si pensem que hi ha propietaris i inversors disposats a recórrer al matonisme -el que vam veure dijous passat no mereix un altre nom- para imposar els seus interessos. El que pretenia la propietat va ser saltar-se un judici amb data ja fixada. Si els desnonaments legals ja són un problema en un ordre de precarietat i desprotecció del dret a l’habitatge com el que vivim, permetre que un propietari pogués saltar-se les mínimes garanties judicials, agreuja la situació de manera extrema. La tranquil·litat amb què van actuar els homes de Desokupa fins al moment de la intervenció veïnal, evidencia una sensació d’impunitat que resulta preocupant. És més inquietant encara, però, que una empresa pugui publicitar-se per oferir executar accions que són competència exclusiva d’un jutjat, i que ningú actuï d’ofici al respecte.

En aquest sentit, el fet que ni els agents de Mossos d’Esquadra ni de la Guàrdia Urbana identifiquessin cap dels matons enviats a l’habitatge ni avaluessin si més no la possibilitat que s’estigués cometent un acte delictiu, incrementa encara més la sensació d’indefensió davant d’un esdeveniment d’aquest calibre. Que un grup qualsevol pugui presentar-se en un habitatge, instar el seu desallotjament, fer treure als seus habitants les seves pertinences de casa i trucar una empresa per col·locar una porta blindada i una alarma, i que després puguin abandonar el lloc tranquil·lament sense donar els seus noms, genera una situació de tremenda inseguretat.

Per això, des de l’Assemblea del Raval, exigim a totes les administracions, tant a l’Ajuntament com a la Generalitat i a l’aparell judicial, que actuïn immediatament abans que situacions com aquesta no es generalitzin. Cal un protocol clar en què tant cossos policials com qualsevol representant públic activin mecanismes d’identificació i denúncia de les persones i de les empreses responsables i, lògicament, dels qui les contracten. D’altra banda, és imprescindible que es comenci a investigar des d’ara mateix l’activitat d’empreses com Desokupa, i d’altres que es puguin estar dedicant a la mateixa activitat, i l’eventual il·legalitat de les seves accions. Com a antecedent recent de l’acció d’aquestes empreses, hi ha l’intent de desallotjament il·legal de Can Dimoni al carrer José Torres de Gràcia, fa pocs mesos.

Al Raval ni podem ni volem permetre la presència d’empreses que, mitjançant el matonisme, s’enriqueixin expulsant la gent d’aquest barri

¡Davant d’això, autoorganització veïnal! ¡No passaran!

Assemblea del Raval

Publicat ací: http://www.ellokal.org/fora-matonisme-del-raval-catcas/#more-6753

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*