Skip to content

5 llibres per iniciar-te en l’anarquisme i el seu meravellós món

By | Published | No hi ha comentaris

En el dia a dia d’una llibreria anarquista succeeixen tota mena de coses i ens fan preguntes molt variades, però n’hi ha d’altres que es repeteixen molt sovint. No és estrany que aparegui gent a la nostra llibreria que, després de rondar una estona entre les baldes sense trobar el que buscava o bé després d’adonar-se de sobte que es tracta d’una llibreria especialitzada en anarquisme, ens fa la clàssica pregunta curiosa: I quin llibre em recomanaries per iniciar-me en l’anarquisme?

Per a nosaltres és un veritable plaer respondre a aquesta pregunta, especialment quan la curiositat és genuïna i no està gens tacada amb els estereotips que difonen els dolents sobre nosaltres. I és que, quina mena de llibreria anarquista seríem si no fóssim capaços de donar resposta a aquesta pregunta? Per tot això hem decidit fer un recull de llibres que tracten de fer una introducció més o menys assequible al món llibertari per a gent de qualsevol condició i fins i tot de qualsevol edat, sense necessitat de conèixer conceptes complicats de filosofia política i que siguin breus i senzills de llegir. Que ho gaudeixis!

Anarquismo: una introducción

Aquest llibre, publicat per l’editorial Ariel, suposa la contribució de la gran historiadora Dolors Marín a les introduccions a l’anarquisme. Una lectura que fa un bon repàs no només per les trajectòries vitals d’alguns dels noms més coneguts de l’història llibertària, sinó també per les d’altres no tan coneguts i que han sigut deixats al marge d’aquesta història. Però també, alhora que repassa totes aquestes figures essencials, la historiadora anarquista ens presenta un recull de les seves propostes, solucions i contribucions per un món millor. Com diu ella mateixa en aquesta resenya del llibre publicada al diari anarquista Todo Por Hacer; els anarquistes reconeixeran aquí cares i trajectòries familiars i la resta s’aproparà per primera vegada a la seducció dels antiautoritaris i podran abundar després en aquest cosmos incandescent.

El ABC del comunisme llibertari

Qui millor per fer una introducció al comunisme llibertari que una de les seves figures més destacades? Alexander Berkman, terrorista i editor, company d’Emma Goldman i encarnació de teoria i acció en una sola figura, va publicar aquest text en 1929. L’editorial Irrecuperables ens porta aquesta edició contemporània d’un clàssic que il·lustra la preocupació dels anarquistes per difondre les seves idees des dels inicis de la seva història. Escrit en un estil dialogat, fa un repàs dels principals problemes del capitalisme i els aborda des d’una perspectiva llibertària amb un llenguatge incendiari que farà les delícies d’aquells interessats en una introducció a l’anarquisme més tradicional.

Un círculo y una A. Anarquismo para jóvenes y adolescentes.

El llibre perfecte si vols fer que qualsevol joveneti tingui un primer contacte amb les idees anarquistes. O també si només vols que aquesta personita curiosa i rebel que sembla anar cercant alguna cosa sigui capaç de trobar algunes respostes a les preguntes que segurament s’esta fent. L’editorial La Neurosis o Las Barricadas ha tingut sense dubte un encert publicant aquest text de Héctor C. García que explica de manera àgil i desenfadada les principals postures i debats anarquistes respecte a multitud de temes del món actual. I el que es més important; el llibre fa una crida a l’organització i la lluita contra tot allò que no ens agrada del sistema que ens envolta.

El anarquismo paso a paso

Sense dubte una aproximació a l’anarquisme més que completa. Entre les pàgines d’aquest llibre d’Antonio Pérez Collado editat per Al Margen trobaràs una síntesi apropiada de les idees àcrates amb la seva trajectòria històrica, incloent-hi una explicació de les múltiples branques que surten del gran arbre de l’anarquisme, com ara el naturisme o l’ateneisme. Però el llibre amaga moltes més sorpreses pels curiosis. A les seves pàgines també trobaràs una sèrie d’annexos amb recopilacions de pel·lícules i bibliografia sobre aquest tema i fins i tot explicacions dels símbols i banderes per als no iniciats o les lletres dels himnes més coneguts.

L’anarquia explicada als infants

L’any 1931 José Antonio Emmanuel va publicar aquesta guia bàsica del anarquisme per a nens amb una edició preciosa que incloïa il·lustracions per cada un dels punts essencials en els que es divideix el text. Avui, la gent de El Zorro Rojo ha rescatat aquest entranyable volum renovant la gràfica amb il·lustracions de les argentines Fábrica de Estampas però conservant la portada i l’estil originals. Encara que sigui un llibre dirigit a nens, els texts ens mostren com els nens d’ara no són el mateix que els nens d’abans, sent capaços d’encantar també a qualsevol adult pel seu racionalisme i humanisme propis de principis del segle XX. El Zorro Rojo ha publicat tant la versió original en castellà com una versió en català.